Welkom bij de uitleg over scrapbooking bij Scrap@ChantalsWeb!!

Wat is scrapbooking?

 Scrapboooking is een uit Amerika overgewaaide hobby die inhoud dat je op een creatieve manier je foto’s inplakt zodat de sfeer en emotie van de foto’s versterkt worden.

           

Door het gebruik van allerlei soorten materialen en technieken maak je bladzijdes die de momenten uitstralen zoals jij die tijdens je vakantie beleefd hebt. Je kan ze bijna weer voelen en beleven. Zo wordt het niet alleen leuk om de foto’s te bekijken, maar ben je weer even terug in het verleden.

Materialen

Scrapbooken kan je gewoon in je foto album doen, maar er zijn ook speciale albums met insteekhoezen van 30,5 cm bij 30,5 cm. Alle materialen die je bij het Scrapbooken gebruikt kunnen het beste zuurvrij zijn zodat je foto’s niet aangetast worden. Als ondergrond gebruik je mooi gekleurd effen papier en dessinpapier. Verder fleur je de bladzijde op met  lint, garen (fibers), stickers, eyelets (holnietjes), brads (splitpennen), embellishments etc.

 Foto’s

Als je eenmaal gaat Scrapbooken zal je ook anders foto’s gaan maken. Je maakt in ieder geval al meer foto’s dan je vroeger deed, maar de foto’s zullen vaak ook meer doordacht zijn en gevarieerder, zowel van dichtbij als veraf en van objecten die je vroeger niet zag. Dit maakt deze hobby zo veel leuker. Je wereld wordt groter.

Lay-outs

Bij het maken van een lay-out kies je zelf welke foto's je wilt gaan gebruiken en de manier waarop je ze wilt verwerken. Je kunt hierbij helemaal je eigen stijl volgen. Als je van kleurrijk houdt, kies je papier met veel kleur of drukke dessins, gecombineerd met vrolijke stickers. Maar je kunt ook werken met strakke blokken en patronen, waardoor er een rustigere lay-out ontstaat. En hoewel je helemaal vrij bent om de werkwijze te kiezen die bij je past, zijn er een vijftal punten waar je op kun letten als je een lay-out samenstelt:

·         Focuspoint

·         Vormen (herhaling hiervan)

·         Balans

·         Kleurgebruik

·         Lettertype en tekst

Een focuspoint is een belangrijk aspect van je lay-out. Het is de foto die je het meest tot zijn recht wil laten komen. Je wilt met de foto aangeven wat je met de lay-out wilt vertellen. De andere foto's en embellishments decoreren de foto en zorgen ervoor dat de aandacht van de kijker naar die foto wordt getrokken. Je kunt het een beetje vergelijken met het inrichten van een kamer. Ook bij een kamer zal er een element zijn dat het meest in het oog springt. Dat kan een schilderij zijn of een bankstel. De andere spullen in de kamer probeer je zo te kiezen dat ze in dezelfde sfeer passen.